Dinamik ve Girişimci Çalışma Anlayışımızla Hürriyet İK'dayız!

ODAŞ İnsan ve Kültür Politikası Hürriyet İK'da

ODAŞ İnsan ve Kültür Direktörümüz İnci Arıkan "Dinamik ve Girişimci" çalışma anlayışımızı Hürriyet İK Gazetesi'ne anlattı!

ODAŞ ‘insan ve kültür’ odaklı yaklaşımıyla fark yaratıyor

Enerji, madencilik ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren ODAŞ, ‘insan ve kültür’ alanında uyguladığı stratejilerle pozitif çalışma ortamını destekliyor. Çalışanlarını sosyal sorumluluk, kişisel ve mesleki gelişim alanında etkin projelere dahil ederek insan odaklı bir çalışan yaklaşımını temel alıyor.

Günümüzde şirketler, yaptıkları işler kadar insan kaynakları alanında uyguladıkları politikalarla da sektörde farklılaşıyor. Bu alandaki yeni dinamikler ise çalışanın değerli görüldüğü, organizasyonlar tarafından sunulan sosyal ve kültürel imkânlarla beslendiği bir çalışma ortamına doğru değişiyor. Enerji, madencilik ve turizm sektörlerinin önde gelen şirketlerinden ODAŞ, insan kaynakları alanında bu değişime ayak uyduran şirketler arasında dikkat çekiyor. ODAŞ’ın geleneksel insan kaynakları birimini, İnsan ve Kültür Departmanı’na dönüştürmesiyle başlayan süreçte, ODAŞ’ta değişim başlıyor.

ÇALIŞAN DENEYİMİNE ODAKLANIYOR

Departmanın sadece adı değişmekle kalmıyor, ‘insanı’ ve ‘çalışma kültürünü’ odağına alan bir yaklaşım da benimseniyor. Çalışanın gelişimine ve deneyimine odaklanan şirket, ODAŞ Yönetici Gelişim Programları, Geleceği Enerjinle Dönüştür isimli yeni yetenek programlarının yanı sıra 500’i aşkın farklı içeriğe sahip ODAŞ Gelişim Platformu’na sınırsız erişim imkânı sağlayarak gelişimin sürekliliğini teşvik ediyor.

ODAŞ’ın grup şirketleri özelindeki ihtiyaçları tespit edilip, çalışanlarının gelişim alanları mikro seviyede belirlenip bu kapsamda özel içeriklerle oluşturulmuş eğitimler planlanıyor. ODAŞ’ta ilk seviye yöneticiler için yönetsel yetkinliklerini kullanabilmeleri adına uzun soluklu bir yolculuk planlanıyor.

HIZLI ADAPTE OLUYOR

ODAŞ yeni yatırımı ile turizm sektörünün yeni oyuncuları arasında olmasına rağmen çalışanlarının öğrenme çevikliği sayesinde, trendleri de yakından takip ederek bu yeni sektöre de hızla adapte oluyor. ODAŞ mevcut faaliyet alanı enerji ve madencilik sektörlerinde yaptığı uygulamaları, turizm sektörü dinamiğine ve çalışan beklentilerine göre yeniden tasarlıyor.

Bunun yanı sıra ekip çalışmasının gücünü ön plana çıkaran yaklaşımla, çalışanlar için düzenlenen kurum içi etkinliklerle beraber çalışmanın gücünü keşfetmeleri sağlanıyor. Farklı açılardan daha sağlıklı bir yaşam kültürünü destekleyen “ODAŞ İyi Yaşam Hareketi”, “Enerjik Bir Mola” gibi sosyal, kültürel ve iyi yaşam odaklı projelerle çalışanlar için pozitif bir çalışma ortamı yaratılıyor.

Bununla beraber sıra çalışanların sosyal sorumluluk projeleri üretmeleri veya mevcut projelere dahil olmalarını sağlayan gönüllülük programlarıyla motivasyonu ve şirkete bağlılığı da artırılıyor. ODAŞ People Gönüllüleri adı verilen bu uygulamayla çalışanlar, kurum içinde sosyal sorumluluk projeleri geliştirebiliyor, sivil toplum kuruluşlarının projelerine dahil olabiliyor veya “Bir Fikrim Var!” ile kendisi bir fikir geliştirip, ihtiyaç listelerini uygulama üzerinden paylaşarak bir etki yaratabiliyor.

DİNAMİK VE GİRİŞİMCİ ÇALIŞMA ANLAYIŞI

İnsan ve Kültür Direktörü İnci Arıkan, başarının anahtarının ekip çalışmasıyla dinamik, çevik ve girişimci bir çalışma anlayışında olduğuna vurgu yapıyor. ODAŞ, uyguladığı politikalarla Great Place to Work Enstitüsü (GPTW) tarafından düzenlenen ‘Türkiye’nin En İyi İşverenleri-2024’ listesine bu yıl ilk defa katılarak 2 şirketiyle girmeye hak kazandı. ODAŞ genel merkezi ve grup bünyesindeki Suda Maden şirketi, çalışanlarının oylarıyla katıldığı anket çalışmasında “Türkiye’nin En İyi İşverenleri” arasında birinci sırada yer aldı.

2023 yılında ise ODAŞ genel merkez, Suda Maden ve Çan2 Termik Santrali olmak üzere üç şirketiyle ‘Harika İş Yeri’ sertifikası almaya hak kazanmıştı. Ayrıca yine ODAŞ, GPTW tarafından kadın çalışanlara yönelik politikalarıyla ‘Kadınlar için En İyi İş Yerleri 2023’ listesinde yer almıştı.

Arıkan, “Bu değerlendirmeler, ODAŞ’ın değerlerine ve kurumsal yetkinliklerine uyumlu bir şekilde yürüttüğümüz çalışan deneyimi politikalarımızın, doğru işlediğini göstermesi bakımından önem taşıyor. Her dönem çalışan ihtiyaçları değişebileceği için geri bildirim araçlarını aktif kullanmaya özen gösteriyoruz. Bu doğrultuda insan ve kültür aksiyonlarını da ‘Gelişimi İlke Edinen’ yetkinliğimiz doğrultusunda sürekli geliştirerek, dönüştürerek uyguluyoruz” diyor. Çalışanı ve gelişimi odağına alan politikalarla büyümeye devam eden ODAŞ, insan ve kültür alanında önümüzdeki dönemde fark yaratan yenilikçi projeler için kararlılıkla çalışmaya devam edecek.