Fast Company Dergisi'ne Başarımızın Sırrını Anlattık!

İnsan ve Kültür

“BAŞARIMIZIN KAYNAĞI ÇALIŞAN KÜLTÜRÜMÜZ”

ODAŞ’ın, takım iş birliğiyle gerçekleştirilen ve kuruma değer katan projeleri ödüllere layık görülüyor. ODAŞ İnsan ve Kültür Direktörü İnci Arıkan, “Aldığımız her ödül, çalışma arkadaşlarımızın özverisini, iş birliğinde olduğumuz paydaşlarımızla sağlam ilişkilerimizi ve iş ortaklarımızla olan güven bağlarımızı pekiştirmenin bir göstergesi” diyor.

Günümüz iş dünyasında, şirketlerin başarısı sadece hayata geçirdikleri yatırımlar veya yıl sonunda gerçekleştirdikleri finansal rakamlarla ölçülmüyor. Son dönemde işveren markası olarak yapılan çalışmalar, toplumsal bir etki yaratacak sorumluluk projeleri de işletmelerin başarısındaki en büyük etkenlerin başında geliyor. Bu kapsamda enerji, madencilik ve turizm alanlarındaki yatırımlarıyla, bulunduğu sektörlerin önde gelen oyuncularından ODAŞ, sadece yaptığı çalışmalarla değil işveren markası olarak hayata geçirdiği projelerle de dikkat çekiyor.

“ODAŞ’LILARIN OYUYLA GELEN ÖDÜLLER”

İşveren markası olma yolunda yaptığı çalışmalardan dolayı, iş yeri kültürü ve çalışan memnuniyeti konusunda global ölçekte hizmet veren Great Place to Work Enstitüsü (GPTW) tarafından gerçekleştirilen “GPTW - Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2024” listesinde ODAŞ bu yıl 2 şirketiyle yer aldı. ODAŞ bünyesindeki Suda Maden, çalışanlarının oylarıyla 50 – 99 çalışan sayısı kategorisinde listeye birinci sıradan dahil oldu. Suda Maden, 100 üzerinden 100 tam skor puanla, çalışanlarından “tam not” alarak ilk yılında listede zirveye yerleşti. ODAŞ Genel Merkezi de aynı listeye 26’ıncı sıradan girmeye hak kazandı. ODAŞ İnsan ve Kültür Direktörü İnci Arıkan, “GPTW- Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında yer almak bizleri gururlandırdı ve çalışma arkadaşlarımızın iş yerindeki mutluluğunu artırma yolundaki çabalarımızın sonucu olduğunu gösterdi” diyor.

İŞVEREN MARKASINI GÜÇLENDİREN PROJELER
ÇALIŞAN MOTİVASYONU: ODAŞ, deneyimli çalışma arkadaşlarını elde tutmak, onların değerlerini tanımak ve işlerine duydukları bağlılığı artırmak için çeşitli politikalar uyguluyor. Şirket içi gelişim fırsatları sunmak, kariyer ilerlemesi için destek sağlamak, adil bir maaş politikası ve cazip yan haklar paketi belirlemek gibi uygulamalarla deneyimli çalışma arkadaşlarını motive etmeyi ve bağlılıklarını artırmayı hedefliyor.

BAĞLARI GÜÇLENDİREN PROJELER: Bundan sonraki süreçte ODAŞ’ın hedefinde işveren markasını daha da güçlendirecek projeler bulunuyor. Örneğin “Enerjik Bir Mola” etkinlikleriyle belli aralıklarla bir araya gelerek çalışma arkadaşları arasındaki bağlar güçlendiriliyor. Bu sayede de iş ortamında pozitif bir atmosfer oluşturuluyor.

TEŞVİK EDEN PROJELER: “ODAŞ İyi Yaşam Hareketi” kapsamında ise çalışma ortamında sağlıklı bir hayatı teşvik eden projeler hayata geçiriliyor. Ofis içinde iyi beslenmeyi özendiren sağlıklı atıştırmalık ve meyve ikramlarından farkındalık etkinliklerine, eğitimlerden iç iletişim etkinliklerine kadar çeşitli faaliyetlerle iş yerindeki “iyilik” hali destekleniyor.

SOSYAL ETKİ: ODAŞ People Gönüllüleri projesiyle de ODAŞ çalışanları, sosyal etki odaklı kurum içi çalışmalara katılabiliyor, sivil toplum kuruluşlarının projelerine dahil olabiliyor veya kendisi bir fikir geliştirip sosyal bir etki yaratabiliyor.

KADINLAR İÇİN DE EN İYI İŞ YERİ ODAŞ

“GPTW Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2023” listesine de üç farklı kategoride girmeye hak kazanmıştı. ODAŞ’ı geçen yıl onurlandıran bir diğer ödül ise “GPTW- Kadınlar İçin En İyi İşyerleri 2023” listesine girmek oldu. ODAŞ, bu ödülle de kadın çalışanlar için güvenli, destekleyici ve kapsayıcı bir çalışma ortamı yaratma konusundaki kararlılığını kanıtlamıştı. ODAŞ kurum kültüründe ödüller, sadece bir onur belgesi olmanın ötesinde, şirket kültürünü, değerlerini ve çalışanlarının başarılarını taçlandırmak açısından önem taşıyor. İnci Arıkan, “ODAŞ olarak bu kavramı sıkı sıkıya benimsemiş bulunuyoruz. Her yıl belirlediğimiz hedefler doğrultusunda emin adımlarla ilerleyerek, başarılarımızı tescilleyen prestijli ödüllerin sahibi oluyoruz. Aldığımız her ödül, çalışma arkadaşlarımızın özverisini, onlarla ve iş birliğinde olduğumuz paydaşlarımızla sağlam ilişkilerimizi ve iş ortaklarımızla olan güven bağlarımızı pekiştirmenin bir göstergesi” şeklinde ifade ediyor.

BİRLİKTE KUTLAMA KÜLTÜRÜ

Şirket olarak aldıkları ödüllerin çalışan bağlılığını ve paydaşlarla ilişkileri etkileyen önemli bir unsur olduğuna değinen Arıkan, şunları ekliyor: “Elde ettiğimiz başarıları birlikte kutlarken çalışma arkadaşlarımızın da pozitif etkilendiğini, bağlılıklarının pekiştiğini ve motivasyonlarının arttığını gözlemliyoruz. Ayrıca iş ortakları tarafında da çalışılmak istenen ve fark edilen bir şirket olmak gurur verici. İşveren markası olarak ise başarının, güven duyulan bir şirket olmak için ödüller önemli bir gösterge.” ODAŞ kültüründe iyi bir işveren markası olmanın ve başarıları hep beraber taçlandırmanın yolu, çalışan deneyimini iyileştirmekten geçiyor. İş birliği kültürünün, beraber başarmanın gerçek ödül olduğuna inanan ODAŞ kültüründe, sadece şirket hedeflerinin gerçekleştirilmesi için değil; başarı için gösterilen bir efor olması işi daha anlamlı hale getiriyor. Bu amaçla çalışanlar açısından bir başarının parçası olmak, alınan ödüller ile şirkete kattığı değeri daha somut olarak fark etmek ve objektif kriterler ile değerlendirilen bir süreçte takdir edilmek büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra objektif, ölçülebilir, güvenilir bir kaynak tarafından değerlendirilen bir sürece dahil olmak önemseniyor;

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PROJELERİ

ODAŞ, bulunduğu sektörlerde hayata geçirdiği yatırımlar ve işveren markası olma yönünde yaptığı çalışmalarla gelecekte de yenilikçi ve sürdürülebilir bir şirket olma vizyonunu odağına alıyor. Bu doğrultuda sürdürülebilirlik raporu çalışmalarına öncelik veriyor. Bu hedefle çıktığı yolda, organizasyonun bütününde bir farkındalık yaratmak, tüm çalışanları sürece dahil etmek, bilinçlendirmek ve eğitmek hedefleriyle ilerliyor. Amaç, sadece raporu ya da belgeyi sunmak yerine, tüm organizasyon üzerinde bir etki sağlayabilmek. Bunun için paydaşlarına ve çalışanlarına verdiği değeri her zaman en üst seviyede tutmayı hedefliyor.