Geleceği Enerjinle Dönüştür Staj Programımızla Hürriyet İK'dayız!

Staj Programı

ODAŞ, “Geleceği Enerjinle Dönüştür” Staj Programı’nda sunduğu yerinde uygulamalı öğrenme ve eğitim imkânlarıyla genç yetenekleri sektöre kazandırmayı amaçlıyor. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’yle yaptığı protokolle ise sanayi-üniversite iş birliğine örnek model oluşturarak gençleri inovasyon çalışmalarına dâhil ediyor.

Hızla değişen ve gelişen iş yaşamında şirketler, yeni kuşakların da çalışma hayatına dâhil olmasıyla birlikte, genç yetenekleri bünyelerine çekmek için insan kaynakları alanında aktif bir politika yürütüyor.

Yapılan birçok araştırma gösteriyor ki, iş hayatına yeni atılan genç kuşak farklı bir değer setine sahip. Deloitte tarafından gerçekleştirilen “2023 Y ve Z Kuşağı Araştırması” yeni jenerasyonun iş-yaşam dengesini diğer kuşaklara göre daha fazla önemsediğini, kariyerde ilerleme fırsatlarını önceliklendirdiğini, bunun için de liderlerle bağlantıda olmayı ve mentor ile çalışmayı tercih ettiklerini ortaya koyuyor. Örneğin bir süredir iş hayatının içinde olan Z kuşağı, takım çalışması ve iş birliğine inanan, hiyerarşik bir düzen yerine rehber bir lider ve mentor ile birlikte öğrenmeye değer veren bir nesli temsil ediyor. Bu noktada beklentileri karşılamak ve onların iş hayatındaki keşfine eşlik etmek şirketler ve liderler için büyük önem taşıyor.

Enerji, madencilik ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren ODAŞ, genç neslin beklentilerini yakından takip ederek, yeteneklerin adaptasyonunu kolaylaştıracak, değişen yetkinliklerle uyumlu, çevik, dinamik ve sonuç odaklı çözümler geliştiriyor.

Bu kapsamda ODAŞ, şirketin geleceğini şekillendirecek yeni yeteneklere “Geleceği Enerjinle Dönüştür” adını verdiği staj programıyla “Merhaba” diyor. Bu program ile yeni yeteneklerin kendileriyle ilgili farkındalık kazanmalarına yardımcı olmak amaçlanıyor.

Yeni jenerasyonların taleplerine uygun çözümler geliştiren ODAŞ’ta staja başlayan gençlere, şirket içinden bir mentor ataması yapılıyor. Böylece organizasyona, departmanlarına ve aldıkları sorumluluğa adapte olurken, rahatça soru sorabilmeleri, iş hayatıyla ilgili merak ettiklerini danışabildikleri bir danışman ile birlikte hareket etmeleri sağlanıyor. Bu yöntemle ODAŞ, genç yeteneklerle iş birliği geliştirerek “birlikteliği önemsiyor.”

Şirketin en önem verdiği kurumsal yetkinliklerinden biri olan “Öğrenme Çevikliği” sayesinde ise kurum içerisinde herkesin bilgi anlamında birbirinden beslendiği bir ortam oluşturulurken, ODAŞ’a yeni katılanların da bu kültüre hızlıca adapte olması amaçlanıyor.Staj programına dahil olanlar, ODAŞ çalışanlarının kişisel ve mesleki gelişimleri için hazırlanan ve yüzlerce eğitim içeriğinin ücretsiz olarak sunulduğu ODAŞ Gelişim Platformu’ndaki içeriklerinden de yararlanabiliyor. Bununla birlikte sorumluluk alıp başarıya ulaşmayı deneyimlemelerine imkân tanıyan proje görevi ile gençlerin kısa süreli de olsa çalışma hayatındaki düzeni yaşamaları hedefleniyor.

“Z Kuşağını Anlıyoruz”

ODAŞ İnsan ve Kültür Direktörü İnci Arıkan, “Gelişim, bizim kültürümüzün önemli bir parçası. Hedefimiz; en büyük gücümüz olan, alanında uzman insan kaynağımızın sürekli gelişimine katkıda bulunmak. Bu amaçla yönetim ve mesleki gelişim programlarımız aracılığıyla, genç yeteneklerimize sürekli eğitim içerikleri sunarak odaklı bir yaklaşım izliyoruz. Yeni yetenekleri sadece şirketimize çekmekle kalmayıp, bir mentor eşliğinde projelerde aktif görev almalarını sağlayan ve gelişimlerine katkıda bulunacak programlarla onları destekliyoruz. Çalışma arkadaşlarımızın fikirlerini önemseyen ve iş süreçlerine katılımını teşvik eden kültürümüz, stratejilerimizin önemli bir parçasını oluşturuyor” diyor.

“Gençlerden Yoğun İlgi”

Arıkan, “Geleceği Enerjinle Dönüştür” Staj Programı kapsamında 2024 sezonunda2.500’e yakın başvuru aldıklarını kaydederek 62 kişinin program başvurusundaki son aşama olan Değerlendirme Merkezi Uygulamasına katıldığını, 12 kişinin ise bu yıl oryantasyon eğitimini tamamlayarak organizasyonda staj yapmaya başladığını kaydediyor. Program kapsamında staja başlayan gençlerin yetkinliklerine göre ODAŞ Genel Merkezi veya ÇAN2 Termik Santrali gibi şirket bünyesinde farklı birimlerde görev aldıklarını kaydeden Arıkan, stajyerlerin yerinde uygulamalı olarak projelere dâhil olduklarını ve ODAŞ’ta çalıştıkları süre boyunca eğitimlerinin devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Üniversite - sanayi iş birliğine örnek model

ODAŞ, staj programı dışında gençleri sektörde çalışmaya ve deneyim kazanmaya teşvik etmek amacıyla üniversitelerle iş birliğine de gidiyor. Bu kapsamda 2023 yılında ODAŞ Grubu şirketlerinden Çan2 Termik Santrali, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ile sektöre yönelik bilgi paylaşımı ve proje geliştirmek amacıyla bir iş birliği protokolü imzaladı. Sanayi-üniversite iş birliğine örnek oluşturacak protokol kapsamında, üniversitenin bilgi birikimi ile Çan2 Termik Santrali'nin sektör deneyiminin bir araya getirilerek bölge ekonomisine katkı sağlanması amaçlanıyor. Bu kapsamda bu yıl İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünde okuyan 6 öğrenci ile Enerji Yönetimi bölümünden 4 öğrenci olmak üzere toplam 10 öğrenci mentorlar eşliğinde 5 aylık staj programına dâhil oldu. Öğrenciler staj süresince, teorikte almış oldukları eğitimin pratikte uygulanmasına da şahit olarak deneyim kazandı. Bu deneyimin yanı sıra öğrencilerin bitirme ödevleri de mentorları eşleğinde takip edilerek destek olundu. ODAŞ, gençleri odağına alan programlarıyla geleceği şekillendirecek projeler üretmeye devam ediyor.