2023 yılında hayata geçirilen ODAŞ People Gönüllüleri Programı, sosyal sorumluluk bilinciyle çeşitli toplumsal sorunlara çözümler üretiyor ve çalışanların gönüllülük faaliyetlerinde aktif rol almaları için teşvik ediyor. 2024 yılı boyunca, 12 farklı projeyle toplamda 2.709 gönüllü saatine ulaşan bu girişim, çevresel, insani ve eğitim alanlarında fark yaratan çalışmalara imza attı. Gönüllüler; TOHUM Otizm Vakfı, KAÇUV, AFAD, KEDV gibi sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak bağış topladı, depreme hazırlık çalışmalarına katıldı ve sosyal kampanyalarda aktif rol aldı.
Projenin 2024 yılında hayata geçirdiği çalışmalarda ise önemli somut başarılar elde edildi. KAÇUV Umut Kafe için düzenlenen etkinlikte, tek seferde en yüksek bağışa ulaşıldı ve bu destekle 87 kanserli çocuğun tedavi harcamalarına denk bir katkı sağlandı. İstanbul Maratonu’nda Tohum Otizm Vakfı adına koşan gönüllüler, topladıkları bağışla bireysel bağış rekoru kırdı. 23 Nisan’da Kahramanmaraş’ta depremden etkilenen çocukları unutmayan gönüllüler oyuncak bağışı projesi yürüttüler. Ayrıca, Çan’daki Köy Yaşam Merkezi’nde kurulan kütüphaneye 100’den fazla kitap bağışı yapılarak gençlerin eğitimine destek sağlandı.
Hazır olma kültürü ile eğitimler veriyor
6 Şubat'taki büyük depremde, ODAŞ bünyesindeki 100 kişilik deneyimli madenci ekibi gönüllü olarak arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Arama kurtarma çalışmaları; afet dönemlerinde hızlı, etkin ve bilinçli müdahalenin önemini bir kez daha göstermiş oldu. Bu sebeple ODAŞ, hazır olma kültürü ile gelecekteki afetlere daha hazırlıklı olabilmek için Çan2 Termik Santrali’nde Arama Kurtarma Ekibi kurdu. 47 gönüllü toplamda 1.080 saat eğitim alarak AFAD akreditasyon sürecine katıldı. Gönüllüler, AFAD Gönüllüsü Eğitimleri kapsamında; güvenli çalışma, risk değerlendirmesi, güvenlik protokolleri, kurtarma operasyonlarının organizasyonu ve etkin şekilde yönetilmesi gibi eğitimler aldılar. Bunun yanı sıra AFAD bünyesinde verilen bazı psikolojik eğitimlerle de desteklendiler.
“Topluma dokunan projelerimizle değer yaratmaya devam edeceğiz”
Hayata geçirdikleri projelerin kamuoyu nezdinde de başarıyla taçlandırılmasının önemine değinen ODAŞ Kurumsal İletişim Yöneticisi Yasemin Aydınlar, konuyla ilgili şunları söyledi; “Bu ödül, toplumsal fayda yaratma vizyonumuzun ve çalışma arkadaşlarımızın gönüllülük faaliyetlerine olan bağlılığının bir göstergesidir. ODAŞ People Gönüllüleri Programı, şirket kültürüne entegre edilen gönüllülük anlayışıyla, gönüllülerimizin yetenek ve tercihlerine göre projelere katılmasına imkân tanıyor. Geniş bir yelpazede toplumsal sorunlara çözüm üreten bu girişim, ODAŞ’ın değerleriyle uyumlu ve sürekliliği olan bir gönüllülük modeli sunuyor. Program aldığı ödülle şirketimizin sosyal sorumluluk alanındaki fayda odaklı etki yaratma kararlılığını bir kez daha kanıtladı. Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılan madenci ekibimizi temsilen iki gönüllü madencimizle bu ödülü almak bizler için oldukça anlamlı oldu. ODAŞ olarak, topluma dokunan projelerimizle değer yaratmaya devam edeceğiz” dedi.