Enerji ve madencilik alanında 2010 yılından bu yana yaptığı yatırımlarla dikkat çeken ODAŞ, stratejik yatırımlarla büyümeye devam ediyor. ODAŞ Enerji Grubu Başkanı Ahmet Can, “ODAŞ olarak; küresel ölçekte topluma ve çevreye karşı sorumluluk bilinciyle üretim yapan, enerji ve madencilik alanında faaliyet gösteren bir şirketiz. Kuruluşumuzun ardından ilk beş yıl içinde BİST-100 Endeksi’ne girdik. Bugün ise BİST-30 Endeksi’nde yer alma başarısını gösteriyoruz. Enerji alanında; kurulumunu üç yıl gibi kısa bir süre içerisinde tamamlamış olduğumuz 330 MWe kapasiteli Çan2 Termik santralimizde yerli kömürle üretim gerçekleştiriyoruz ve yerli linyit kömürünü elektriğe doğrudan çevirebiliyoruz. Çan2 Termik Santrali bu özelliği ve sahip olduğu Çevre İzin ve Lisans Belgesi ile Türkiye’de özel sektördeki sayılı santrallerden biri konumunda bulunuyor. Bunun yanında enerji alanında sahip olduğumuz bilgi birikimi ve güçlü sermaye yapımızla, uluslararası arenadaki ilk yatırımımızı Özbekistan’da doğal gaz kombine çevrim santralini hayata geçirerek yaptık. Madencilik alanında ise antimuan, altın, gümüş, nikel ve kömür rezervlerine sahibiz” açıklamasında bulundu.
Can, enerji ve madencilik alanında mevcut yatırımlarını sürdürürken, teknoloji ve insan kaynağına verdikleri önemle sektörün yenilikçi oyuncularından biri olmaya devam edeceklerini kaydetti. Can, “Enerji ve madencilik alanında hem Türkiye’ye ve hem de yatırımlarımızın bulunduğu coğrafyalara katma değer sağlama hedefi ile çalışıyoruz. Her iki sektörde mevcut yatırımlarımızda verimliliğimizi artırmayı, bunun yanı sıra yeni pazarlarda stratejik ürünlerle büyümeyi hedefliyoruz. Sürdürülebilir büyüme esasına dayalı politikalarımızla yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.
Çan2 Termik Santrali birçok açıdan ilk olma özelliğinde
Çan2 Termik Santrali’nin birçok açıdan ilk olma özelliğine dikkat çeken Can, “Çan2 Termik Santralimiz baca gazı arıtma sistemi yüzde 99,3 verimlilikle son teknolojik ekipmanlara sahip olmakla birlikte, sıfır atık belgesine sahip ilk kömür santrallerinden biri konumunda bulunuyor. Çevreye duyarlı olma anlayışıyla baca gazı arıtma sisteminde bypass özelliği bulunmayan Çan2 Termik Santralimiz, konvansiyonel üretim yapan santraller arasında çevreci uygulamaları benimseyen tesis olarak da öne çıkıyor. Aynı zamanda Çan2 Termik Santrali’nin Avusturya’dan taşınarak kurulması ise en büyük termik santral taşınma projelerinden biri olma özelliğinde. Bu relokasyon projelerimizle ve mühendislik bakım alanlarındaki deneyimli uzman kadromuzla sektörde ayrışıyoruz
Özbekistan Doğal Gaz Çevrim Santrali rekor sürede üretime geçti
ODAŞ, uluslararası alandaki ilk yatırımı olan Özbekistan Doğal Gaz Çevrim Santrali’ni ise Mart 2022’de hayata geçirdi. Can, Özbekistan’daki santral yatırımıyla ilgili olarak “Eylül 2021’de inşaatına başladığımız Özbekistan’daki santralimiz, altı ay gibi rekor bir sürede ilk üretimine başladı. Bugün ise 158 MW kurulu güçle üretimine devam eden santralimizin 2023 yılı sonuna kadar gerçekleşmesi planlanan kapasite artırımı ile mevcut kurulu gücünün 174 MW’a ulaşması hedefleniyor. Santralimiz, 2023 yılında Özbekistan Enerji Bakanlığı’na bağlı National Electrics Grid of Uzbekistan (NEGU) tarafından ticari kabulü yapılarak 1000 GWh elektrik üretimi gerçekleştirdi. Özbekistan’ın enerji arzına önemli oranda katkı sağlayan santralimizde ürettiğimiz enerjiyle yılda yaklaşık 500 bin hanenin enerji ihtiyacına cevap veriyoruz. Ayrıca üretim yaptığımız bölgede bulunan mevcut termik santrallerde yüzde 30 seviyesinde olan elektrik üretim verimliliğine karşın tesisimizin verimlilik kapasitesi yüzde 49’larda. Bunun yanı sıra çevre hassasiyetleri gözetilerek yapılmakta olan verimli elektrik üretimi, ülkedeki elektrik ithalatını önemli oranda düşürüyor” dedi.
Döngüsel ekonomi ile yatırımlarını verimli hale getiriyor
Can, ODAŞ’ın enerji ve madencilik alanındaki yatırımlarıyla ulusal ve uluslararası arenada stratejik öneme sahip, öncü bir rol üstlendiklerinin de altını çizerken; faaliyette oldukları sektörlerde sorumlu üretim bilinciyle yenilikçi oyuncularından biri olmaya devam edeceklerini de kaydetti. Ssahip olduğu yatırımlarda verimliliği en üst noktaya taşıyan çalışmalarıyla da dikkat çeken ODAŞ, Çan2 Termik Santrali’nde üretiminden kaynaklı oluşan proses çıktıları uçucu kül ve alçıtaşı zenginleştirme üniteleri ile alçıtaşını ürün haline getirerek en iyi şekilde değerlendiriyor. 2020’den bu yana 700 bin ton uçucu kül, 350 bin ton alçı taşı ihraç ederek toplamda 1 milyon ton ürünü ihraç etti. Alçıtaşı ve uçucu kül ihracatını en çok Amerika ve Kanada olmak üzere İtalya, Hollanda, Almanya gibi Avrupa ülkelerine yapıyor. Can, “Yatırımlarımızı döngüsel ekonomi ile verimli hale getirebilmek için çalışıyoruz. Böylelikle hem oluşan atıkları ürün haline getirerek en iyi şekilde değerlendiriyor hem de döviz girdisi sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz” dedi.