Yenilikçi Yan Haklarımızla Hürriyet İK'dayız!

yan haklar

İnsan ve Kültür Direktörümüz İnci Arıkan, bu ay Hürriyet İK'ya yenilikçi yan haklarımızı ve ODAŞ'taki çalışan deneyimimizi anlattı.

Yetenek rekabetinin yoğun olduğu günümüzde, şirketlerin çalışanlarına sunduğu imkânlar kadar iyi düzenlenmiş yan hak paketleri de çalışan bağlılığını artırma ve yeni yetenekleri çekmekte önemli rol oynuyor. Bu kapsamda ODAŞ, sağladığı yan hakları yeni dönemin ihtiyaçları doğrultusunda geliştiriyor. Maddi desteklerin yanı sıra insan ve çalışma kültürünü odağına alarak kişisel, kültürel gelişimi ve iyi olma halini destekleyen uygulamalarla çalışan motivasyonunu artırıyor.

Şirketlerin ekonomik başarıları kadar çalışan memnuniyeti ve refahı alanında sunduğu imkânlar da yeni yetenekleri çekmek konusunda büyük önem taşıyor. Bu durumda insan kaynakları profesyonellerinin gündeminde, değişen ihtiyaçlar ve artan rekabet karşısında yan hakları da çeşitlendirerek tercih edilen bir işveren markasına dönüşmek önemli bir yer alıyor. İnsan kaynağı, risk ve sermaye alanlarında faaliyet gösteren WTW (Willis Towers Watson) tarafından yapılan “2023 Yan Hak Trendleri Araştırması”, ‘yetenek için rekabet’ konusunun 2023’te ilk sıraya çıkarak en önemli gündem haline geldiğini gösteriyor. Araştırmaya göre; bir şirketin yan haklar stratejisi, o işletmenin gelecekteki istihdam politikasının temelini belirliyor. İK ve yönetim danışmanlığı firması Mercer ise, 2023 ve 2024’te çalışanlara yeni yan hak seçenekleri sunan, onların şirkete bağlılığını arttıran esnek yan haklar programlarında gözle görülür bir artışın olduğuna dikkat çekiyor. Araştırma, modern çalışma ortamlarında işverenlerin çalışan memnuniyetini artırmak ve yetenekli çalışanları çekmek için daha fazla çaba harcadığına işaret ediyor.

Motivasyonu Artıran Uygulamalar

Enerji, madencilik ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren ODAŞ, çalışma arkadaşları için sunduğu iş ortamı ve imkânların yanı sıra yan haklarla yetenekleri elde tutacak programlar tasarlarken motivasyonu da üst seviyede tutmaya çalışıyor. Şirket değerlerinden “birlikteliğe” vurgu yapan stratejiyle, takım odaklı bir performans sistemi yürüterek, şirket hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyor. Bu kapsamda yeteneklere hedeflerini gerçekleştirme oranına bağlı olarak “Performans Primi” hak edişi sunuluyor. Bu prim, unvandan bağımsız olarak yapılıyor, prim miktarı ise hedefleri gerçekleştirme oranına ve bazı değerlendirme kriterlerine göre değişiklik gösteriyor. ODAŞ’ta sunulan bir başka yan hak ise “Yaşam Destek Paketleri”. Bu paketler yılın 5 farklı döneminde tüm çalışma arkadaşlarına maddi destek olarak gerçekleştiriliyor. ODAŞ’ın tamamlayıcı sağlık sigortası, evlilik ve doğum dönemlerinde sunulan destekler, resmi anne- babalık iznine ek izin, ihtiyacı olanlara taksitli avans gibi imkânların yanı sıra son dönemin çalışma ihtiyaçlarına uygun olarak haftada 3 gün evden çalışmaya olanak sunan hibrit çalışma imkânı da bulunuyor.

Kişisel Gelişime Destek Veriyor

ODAŞ ayrıca yabancı dil desteği ile çalışma arkadaşlarının kişisel gelişim yolculuklarını da destekliyor. Bunun yanı sıra yakın zamanda sunulan Müzekart yan hakkı ile şirket değerlerinden “İnsanı ve Çevreyi Keşfeden” temasına vurgu yapılıyor. Hem mevcut çalışanlar hem de ODAŞ’ta yeni işe başlayanlar bu haktan yararlanabiliyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Saraylar Başkanlığı’na bağlı 350’den fazla müze ve ören yerinde geçerli Müzekart ile çalışma arkadaşlarının Türkiye’nin dört bir yanındaki zenginlikleri keşfetmesi hedefleniyor. WTW araştırmasına göre İK profesyonellerinin iş gücünü desteklemek için öncelikleri arasında; yüzde 62 sağlık yan hakları, yüzde 56 kariyer, eğitim ve gelişim, yüzde 41 esnek çalışma düzenlemeleri bulunuyor. Araştırmada geleneksel yan haklara ek olarak ayrıca çalışanların fiziksel sağlıkları ve daha geniş “wellbeing” ihtiyaçlarını karşılayan yan haklar tasarlamanın önemine dikkat çekiliyor. Bu alandaki uygulamalar özellikle de yeni jenerasyonu çekmek için büyük önem taşıyor. ODAŞ’ta çalışma ortamında iyi olma halini destekleyen projelerle de motivasyonu yükselten ve çalışanlar arasındaki bağları güçlendiren projeler hayata geçiriliyor. Çalışma arkadaşlarının hem kişisel hem de iş hayatındaki gelişimlerini desteklemek amacıyla içerisinde 600’ün üzerinde eğitimin olduğu ODAŞ Gelişim Platformu bunlardan biri. Şirket değerlerinden “yenilikçiliğe ve birlikteliğe” vurgu yapan “Enerjik Bir Mola” etkinleriyle pozitif bir iş ortamı oluşturuyor. Bu etkinliklere, ODAŞ bünyesinde farklı şehirlerde faaliyet gösteren şirket çalışanlarının da katılımı desteklenerek bağlar güçlendiriliyor. ODAŞ İyi Yaşam Hareketi ile çalışma arkadaşlarının hem bedensel, hem zihinsel iyi olma haline yönelik belirli periyodlarda etkinlikler düzenleniyor ve farkındalık çalışmaları yapılıyor. Kişisel gelişimi ve yaratıcılığı desteklemek amacıyla ise kültürsanat etkinliklerine büyük önem veriliyor. Şirket, çalışanlarının sanatsal ve kültürel faaliyetlere katılımını teşvik edecek yarışmalar organize ediyor.

Trendleri Takip Eden Yenilikçi Çözümler Sunuyoruz

ODAŞ İnsan ve Kültür Direktörü İnci Arıkan, “ODAŞ olarak genç, dinamik, çevik yapımız ve pozitif iş ortamını destekleyen çalışma kültürümüzle hem mevcut çalışma arkadaşlarımızın motivasyonunu artırmak hem de yeni yetenekleri şirketimize çekmek için günün koşullarına uygun yan haklar ve programlar oluşturuyoruz. Sadece ekonomik olanakların ötesinde, çalışma arkadaşlarımızın kişisel gelişimlerine destek olacak eğitim platformları, iş ortamı içinde iyi olma halini destekleyen programlar, kültürel birikimlerini artırmalarına imkân tanıyacak Müzekart gibi uygulamalarla yenilikçi çözümler geliştiriyoruz. Tüm bu çalışmalarımızla optimum çalışan deneyimi yaratmayı, işe bağlılık ve motivasyon alanında örnek bir şirket olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. ODAŞ, önümüzdeki dönemde de yeni jenerasyonun talepleri ve günün koşullarına uygun programlarla sunduğu yan haklarını geliştirmeye devam edecek.